Działanie profesjonalnych garowni

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Działanie profesjonalnych garowni

Każdy piekarz wie, że podczas robienia chleba bułek oraz innego pieczywa najważniejszy jest okres, w którym ciasto rośnie. Domowy chleb potrzebuje nawet piętnastu godzin na to, by ciasto zrobiło się gotowe do tego, by włożyć je do piekarnika. W piekarniach nie ma na to czasu, dlatego trzeba inwestować w garownie. Są to urządzenia, które stwarzają takie warunki, w których ciasto bardzo szybko rośnie. Oczywiście nie używa się przy tym żadnych preparatów. Kwestia ciśnienia, temperatury, a także wymiany tlenowej.

Warunki utrzymywane w garowniach

profesjonalna garowniaGarownia to bardzo potrzebne urządzenie. Składa się z komory, w której przechowuje się ciasto. Dzięki warunkom, jakie są tam spełnione w krótkim czasie można użyć ciasta do pieczenia. Profesjonalna garownia przede wszystkim musi sprawić, że wewnątrz będzie odpowiednie ciśnienie. Nie jest to obowiązkowe, ale znacznie przyśpiesza proces rozwoju ciasta. Ciśnienie jest cały czas kontrolowane. Profesjonalne garownie mają zamontowany barometr. Do tego dochodzi kwestia temperatury. Ciasto dobrze przechowywać w warunkach pokojowych. Jednak jeśli się obniży o jakieś cztery stopnie Celsjusza temperaturę, ciasto rozwija się znacznie szybciej. Wiadomo, że warunki dotyczące tego czynnika również powinny być odwzorowane jak najlepiej. Nie bez powodu niektórzy ciasto przechowują w lodówkach, nim zaczną pieczenie. Ostatnim czynnikiem, który jest ważny jest tlen. Aby ciasto rozwijało się bardzo szybko potrzebna jest umiarkowana wymiana tlenowa. Oznacza to, że ciasto, które znajduje się w garowni godzinę powinno mieć trzy razy wymieniane powietrze. Profesjonalne garownie robią to automatycznie, zawsze trzy razy. Piekarz może ustawić minutnik, dzięki czemu maszyna automatycznie podzieli ten czas na trzy części. Bardzo dobre rozwiązanie, z którego korzysta większość piekarni. Nie widzę w tym nic dziwnego, gdyż każdy chce, aby ciasto było jak najlepsze, nim rozpocznie się etap pieczenia. Dużo od tego zależy, jeśli chodzi o smak oraz wygląd pieczywa.

Garownie są bardzo dobrymi urządzeniami. Kupuje się je u producentów sprzętu przeznaczonego dla piekarni. Warto jest się zastanowić nad pojemnością garowni. Lepiej kupić odrobinę większą, niż według naszych potrzeb. Może się zdarzyć, że trafi się większe zamówienie. Garownie zazwyczaj są zautomatyzowane, dlatego piekarz tylko wkłada ciasto do środka i czeka określoną ilość czasu. W najnowocześniejszych wystarczy poczekać tak naprawdę tylko około dwudziestu pięciu minut, co jest bardzo dobrym wynikiem.