Przyprawa w 5 smakach do dań orientalnych

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Przyprawa w 5 smakach do dań orientalnych

 

Sosy i przyprawy są kluczowym elementem pysznego dania szczególnie, jeśli chodzi o danie orientalne: chińskie lub indyjskie. Przypraw tego typu bardzo często używa się do dań z mięs, ale i do wegańskich, gdzie równie wyśmienicie pasują. Lekki, orientalny sos z przyprawą w pięciu smakach na kurczaku jest jednym z najsmaczniejszych. Przyprawiony azjatycki glazurowany kurczak smażony na patelni z cebulą i sezamem jest absolutnym mistrzostwem!

Azjatycki kurczak z przyprawą w pięciu smakach

najlepsza przyprawa 5 smakówJest to łatwy i pyszny posiłek inspirowany kuchnią azjatycką i za które można po prostu umrzeć, a to dzięki przyprawie. Azjatycki kurczak po chińsku jest godnym daniem restauracyjnym. Przyprawa składa się z pysznego sosu sojowego, słodkiego sosu chili, brązowego cukru i smaku świeżej limonki. Całość kurczaka jest posypana tą wyśmienitą przyprawą. Najlepsza przyprawa 5 smaków pasuje nie tylko do dań z kurczaka, ale i również do kaczki, wołowiny i wieprzowiny. Z nią gotowanie jest prostsze, a przykładowe danie z kurczaka jest gotowe w trzydzieści minut. Przyprawa ma to do siebie, że uwydatnia smak kurczaka, warzyw oraz orientalnych ziół. Nie jest ani za słona, ani za pikantna. Najważniejsze jest to, że nie zabija, a podkreśla smak. Jest łagodna dla żołądka, dlatego mogą ją jeść osoby z problemami gastrologicznymi. Nie chce się po niej również tak intensywnie pić, jak po zwykłych przyprawach warzywnych, które zawierają ogromną ilość soli. Jest po prostu w sam raz. A jak ją używać? Najlepiej piersi z kurczaka lub udka z kurczaka bez kości jest obtoczyć w tej przyprawie i pozostawić mięso na całą noc w lodówce, ażeby wnętrze kurczaka nasiąknęło aromatem i smakiem. Wszystko w tym posiłku okazuje się idealne. Od delikatnego i soczystego kurczaka po lepki i słodki azjatycki sos z smakowitą przyprawą. Co najlepsze – nie musimy chodzić do restauracji, żeby taka potrawę zjeść ze smakiem. Wystarczy podgrzać dużą patelnię, dolać 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodać kurczaka z przyprawami. Niech kurczak smaży się około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż przyprawy i skórki się przyrumienią. Na patelni pozostawiamy sos z przyprawami, mieszamy z brązowym cukrem, sosem sojowym, słodkim chilli oraz czosnkiem i sokiem z limonki. Gotujemy aż zgęstnieje.

Stosowanie przypraw 5 smaków jest dla Polaka świetną odmianą na niedzielne danie. Ludzie uwielbiają w tym przepisie delikatność i nutę Azji. Danie tego typu można podawać z frytkami i ziemniakami, ale najlepiej smakuje z ryżem i gotowana marchewką lub sałatką z kapusty pekińskiej, do której również można dodać wyśmienitej przyprawy pięć smaków. Mam nadzieję, że też przepis niejedną osobę zadowoli.