Zdrowe odżywianie to dobór odpowiednich wartości odżywczych

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Zdrowe odżywianie to dobór odpowiednich wartości odżywczych

Wartość odżywcza to zespół właściwości produktów spożywczych, które zaspokajają fizjologiczne zapotrzebowanie człowieka na energię i podstawowe składniki odżywcze. Głównym źródłem energii dla człowieka są białka, tłuszcze i węglowodany. Ale należy do nich dodać zestaw ponad setek związków chemicznych: witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, składników biologicznie czynnych. Zwróćmy uwagę na to, jakie wartości odżywcze są nam potrzebne.

Wartości odżywcze określonych produktów spożywczych

wartości odżywcze produktów spożywczychTo, że jakość i skład pożywienia wpływa na samopoczucie, wydajność i wytrzymałość, ludzie rozumieli już dawno. Nasza żywność powinna zawierać białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy, minerały i wodę. Niektóre białka służą do budowy struktury organizmu, z której powstają tkanki i płyny ważne dla funkcjonowania organizmu. Inni biorą udział w syntezie enzymów i hormonów. Źródła białka zwierzęcego obejmują mięso i ryby, sery, produkty mleczne i jaja. Białka roślinne pozyskujemy ze zbóż, orzechów i roślin strączkowych. Idealne dzienne spożycie białka to jeden gram białka na każdy kilogram masy ciała. I konieczne jest, aby ponad połowa masy tych białek była pochodzenia zwierzęcego. Nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, dlatego nazywane są one niezastąpionymi – a otrzymujemy je tylko z pożywieniem. Brak tych kwasów w diecie może wywołać rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Te wartości odżywcze produktów spożywczych zawierają masło, olej roślinny, nasiona oleiste, takie jak orzechy włoskie, różne rodzaje mięsa i ryb, żółtko jaja. Zjedzone węglowodany w organizmie zamieniają się w glukozę, a to ma dwie strony – z jednej strony daje nam siłę i energię, z drugiej podnosi poziom cukru we krwi, co przyczynia się do powstawania nadmiaru tłuszczu. Trzeba więc na nie uważać, ponieważ przyczyniają się do nadwagi. Produkty spożywcze są oceniane pod względem wartości odżywczej, biologicznej i energetycznej. Wartość odżywcza produktu to zawartość zawartych w nim składników odżywczych oraz stopień ich przyswajania przez organizm, a także smak.

Pokarmy o wysokiej wartości odżywczej zawierają substancje, które pod względem jakości i ilości najlepiej spełniają wymagania zbilansowanej diety. Wartość biologiczna odzwierciedla jakość białek produktu, ich skład aminokwasowy i strawność. W szerszym znaczeniu pojęcie to obejmuje również zawartość w produkcie spożywczym takich ważnych substancji biologicznie czynnych, jak witaminy, niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastki śladowe.