Dekoracyjne kwiaty jadalne

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Dekoracyjne kwiaty jadalne

Nic nie świadczy lepiej o mistrzostwie w dziedzinie sztuki kulinarnej jak pyszne, pięknie udekorowane torty ozdobione kwiatami, urocze fiołki zamrożone w kostkach lodu dodane do lemoniady czy wiosenna zupa doprawiona mniszkiem lekarskim. Jadalne kwiaty są nie tylko sympatycznym, lecz również smacznym dodatkiem, którego warto spróbować. Szczególnie, jeśli rosną w ogrodzie i jest do nich łatwy dostęp.

Jak przygotować kwiaty jadalne?

kwiaty jadalne do dekoracjiOkoło 80 różnych gatunków kwiatów nadaje się do spożycia. Jeśli decydujemy się na konsumpcję któregoś z nich, należy posiadać umiejętności rozpoznawania owych gatunków, by uniknąć ryzyka zatrucia nienadającym się do spożycia kwiatem. Należy również poznać zasady ich zbioru oraz przygotowywania. Zbiór przeprowadza się w suchy, ciepły dzień. Nie powinno się zbierać kwiatów mokrych od rosy lub zwiędniętych. Do konsumpcji nie nadają się również kwiaty pochodzące z kwiaciarni czy centrów ogrodniczych. Przygotowując je do spożycia na ogół usuwa się słupek, pręciki oraz działki kielicha. Wyjątek stanowi w tym przypadku fiołek. W całości spożywa się również kwiaty dyni i nasturcji. Niekiedy usuwa się biały lub niewybarwiony fragment płatków u podstawy, który zwykle ma gorzki smak. Robi się tak w przypadku m.in. róży czy goździka. Dużą ostrożność w konsumpcji kwiatów powinny zachować osoby cierpiące na alergię, astmę czy doświadczające kataru siennego. Wśród kwiatów jadalnych wyróżnić m.in. możemy: fiołek ogrodowy – używany do dekoracji różnorodnych dań oraz jako składnik sałatek, a także bratek jadalny, bo często pod taką potoczną nazwą jest znany, ma lekko trawiasty, winny smak. Z pewnością kwiaty jadalne do dekoracji dają nam duże spectrum możliwości, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Nachodzi pytanie jednak jak je hodować, abyśmy mogli korzystać z ich cudownego smaku i uroku? Jadalne kwiaty do dekoracji ciast i deserów kwitnące wiosną, można je sadzić w przydomowym ogródku lub na balkonie, część znajdziemy na łąkach i w sadach. Jadalnymi kwiatami można ozdabiać desery, sałatki, zupy i dania główne. Można je dodawać do wody przygotowując kostki lodu, zamrażać i ozdabiać nimi karafki z napojami.

Gdzie kupić jadalne kwiaty? Dostępne są w sklepach internetowych oraz niektórych stacjonarnych. Najczęściej można spotkać je w hurtowniach z owocami i warzywami. Ich cena zależna jest od producenta oraz gatunku rośliny. Niekiedy na półkach sklepowych pojawiają się także suszone kwiaty jadalne, np. do dekoracji tortów. Kwiaty jadalne stały się coraz bardziej popularne.