Jaka jest żywność bezglutenowa?

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Jaka jest żywność bezglutenowa?

Większość społeczeństwa nie ma problemu z trawieniem glutenu, więc nie musza się ograniczać w jedzeniu poszczególnych produktów. Jednak kilka procent populacji zmaga się z celiakią, czy z nietolerancją na gluten. Najcięższa pod względem objawów i skutków, jest celiakia, która jest chorobą autoimmunologiczną, czyli związaną z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego. Spożywanie glutenu przez taką osobę może prowadzić do poważnych zaburzeń, więc konieczne jest całkowite wykluczenie go z diety.

Gdzie kupimy dobrą jakościowo żywność bezglutenową?

polecana żywność bezglutenowaOsoby borykające się z celiakią, najczęściej samodzielnie sobie przygotowują posiłki w domu, ponieważ jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie. Obecnie gluten jest obecny w bardzo wielu popularnych produktach, które spożywa prawie każdy z nas. Są to przede wszystkim płatki śniadaniowe, musztarda, majonez, jogurty owocowe, wędliny, kostki rosołowe, czy słodycze. Gluten może się znaleźć w żywności celowo, ponieważ jest wykorzystywany jako nośnik smaku lub przypadkiem w trakcie procesu produkcyjnego, gdyż w zakładzie produkcyjnym jest on wykorzystywany w innych produktach. Polecana żywność bezglutenowa jest przeważnie znacznie zdrowsza od klasycznej, ponieważ jest wyprodukowana z wartościowych zbóż, które są podstawowym źródłem węglowodanów złożonych. Takie produkty najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach i certyfikowanych producentów. Przede wszystkich w sklepach z ekologiczną żywnością znajdziemy szeroki wachlarz produktów bezglutenowych. Mogą to być słodycze wypiekane z mąki bezglutenowej, naturalne jogurty i nieprzetworzone wyroby mleczne. Powszechnie się uważało, że płatki śniadaniowe są zdrowe i dobre dla wszystkich, jednak tak nie jest, bo zawierają dużą porcję glutenu, który dla niektórych konsumentów może być bardzo niebezpieczny. Będąc na diecie bezglutenowej, przede wszystkim trzeba unikać wyrobów garmażeryjnych, chyba, że będzie jasno opisane, że nie zawierają glutenu. Z każdym rokiem w sklepach z naturalnymi produktami, rośnie liczba artykułów, które nie zawierają glutenu.

Jak widać unikanie glutenu w żywności wcale takie łatwe nie jest, dlatego najlepiej samodzielnie przygotowywać posiłki i mieć pewność co do tego, co znajduje się w środku. Bezglutenowa żywność jest tak samo smaczna jak klasyczna z zawartością glutenu, jedyna różnica polega na zawartości cennych składników odżywczych. Jeżeli ktoś nie może się zdecydować jakie produkty bez glutenu wybrać, powinien się poradzić opinii osób na forach internetowych.