Różnica pomiędzy termometrem zwykłym a do wędzarni

Jesteśmy biurem architektonicznym z wieloletnim doświadczeniem. Chętnie sporządzimy projekt dla Ciebie!

Różnica pomiędzy termometrem zwykłym a do wędzarni

Jak powszechnie wiadomo, termometr ma wskazywać temperaturę powietrza lub ilość stopni nagrzania w pomieszczeniu. Dzięki temu, że w pokojach są termometry pokojowe, a na zewnątrz termometry, które coraz rzadziej wskazują temperaturę rtęcią, można regulować ciepło utrzymujące się do domu czy mieszkaniu. W takim razie, jak sprawdzić temperaturę w piecu?

Charakterystyka termometru do pieca i wędzarni

termometr do pieca i wędzarniPodczas obcowania z bardzo gorącymi urządzeniami, a także w miejscach, gdzie trzeba uważać na przegrzanie się elementów konstrukcyjnych, bardzo ważnych elementem jest posiadany termometr do pieca i wędzarni używa się nieco innego typu urządzenia, którym mierzymy na co dzień temperaturę w pokoju czy na zewnątrz. Przede wszystkim, musi być to mniejszy termometr, gdyż musi zmieścić się na małej powierzchni pieca. W wędzarni można pozwolić sobie na większy model, jednak i tak nie sprawdzi się tam termometr rtęciowy z małą skalą. Dzięki temu można spokojnie nadzorować stan gorąca. Armatura pomiarowa musi mieć choć obudowę ze stali nierdzewnej, by nie obawiać się, że woda lub rdza będą przeinaczały wynik. Niektóre z termometrów, które są przystosowane do wysokich temperatur mogą mierzyć temperaturę powietrza, wody, a nawet ciał stałych i są one przygotowane do mierzenia nawet bardzo wysokich wyników. Warto zwrócić uwagę na modele z sondą, gdyż jeżeli chce się sprawdzić temperaturę podczas pieczenia i przy tym nie oparzyć się, za pomocą wysięgnika jest to do zrobienia. Termometr do pieca musi być przygotowany na odbiór wysokich temperatur, a także być dobrze wywzorcowany. Oznacza to, że aby poprawnie wskazywał temperaturę, musi mieć odpowiedni certyfikat, usprawniający producenta do sprzedaży tego urządzenia. Takie zaświadczenie można zdobyć w odpowiednim miejscu, czyli tam, gdzie znajdują się termostaty przeznaczone do kąpieli kalibracyjnej. Można także pokusić się o wykonanie tego zadania komorze klimatycznej. Dzięki wykonaniu tego sprawdzenia można dowiedzieć się także, czy termometr nadaje się do użycia w opisywanych przed producenta miejscach. Porządnie sprawdzony termometr daje gwarancję dobrego zakupu, którego żaden właściciel piekarni lub wędzarni nie będzie żałował. Cena wzorcowania to od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Jak się okazuje, w tak gorącym i niebezpiecznym miejscu, jakim jest nagrzany do bardzo wysokich temperatur piec czy wędzarnia także można sprawdzić, do ilu stopni jest nagrzana powierzchnia. W wędzarni termometr odgrywa kluczową rolę, gdyż reguluje stan, w którym powinno przyrządzać się mięso.